Behance & BeTurkey
25 Mar 2011
Biraz gecikmeli de olsa, Behance, temsilcilik sistemi ve BeTurkey adına gelen sorulara toplu bir açıklama için hazırlanıyordum ki, Ali Rıza Esin’in 1.5’uncu sayısını :) çıkarttığı Exdergi bahanem oldu. Behance tam olarak nedir, ne zaman ve ne amaçla kurulmuştur, kimler kullanır, temsilcilik sistemi nedir, BeTurkey neler yapıyor?
Scott Belsky ve Matias Corea’nın 2007’de kurduğu Behance, yaratıcıların düzensiz yaşam tarzları sebebiyle verimsizleşmelerine ve fikirlerin somutlaştırılamadan yok olup gitmesine tepki olarak ortaya çıkıyor ve kısa sürede her gün yüzbinlerce projenin incelendiği bir Network haline geliyor.
Behance Network ise bugün alanında dünyanın önde gelen yaratıcılarının en güncel işlerini neredeyse tüm detaylarıyla paylaştığı bir portfolyo sitesi olmasının dışında; fotoğraftan web tasarıma, modadan oyuncakçılığa bir çok ilgi alanına özel platformlara (The Served Sites) sahip. Behance Network (Be.net) ve Served Sites; diğer yaratıcılarla iletişim kurmanızın dışında; dünyanın en büyük marka ve ajansları tarafından keşfedilmenize ve bu şirketlerin iş imkanlarını takip etmenize de olanak sağlıyor.
“Gerçekleştirilmeyen fikir beş para etmez.”, “Düşünmeyi bırak, işe koyul.” , “%1 ilham, %99 istemek.” sloganlarıyla yaratıcıların fikirlerini en iyi şekilde somutlaştırmalarını hedefleyen Behance, 99percent blogu; her yıl gerçekleşen %99 Konferansı ve kurucularından Scott Belsky’nin best-seller kitabı “Making Ideas Happen” ile diğer portfolyo sitelerinden ayrılıp, profesyonel hayatlarımıza da doğrudan etki ediyor. Yaratıcıların offline dünyadaki iletişimlerini artırmak ise 16 ülkede bulunan 20 temsilciye düşüyor. Bu temsilcilerin aylık olarak düzenlediği etkinliklerde buluşan yaratıcılar, kimi zaman sadece sohbet ederken kimi zaman da workshop düzenliyor, sektörün önde gelen ajans ya da yaratıcılarıyla spesifik konuları tartışıyor ya da ortak sergilere imza atıyorlar.
Aynı amaçlarla Şubat 2011’de kurulan BeTurkey, Türkiye’deki hemen her ajanstan yaratıcının katılımıyla yaklaşık 300 üyeye ulaştı. Dünyadan ve Network içinden en yeni çalışmaların paylaşıldığı Facebook ve Twitter hesaplarına ek olarak, alanındaki başarısıyla herkesin dikkatini çekmiş kişilerin hikayeleri ve tavsiyeleri de paylaşılıyor. Offline dünyada ise Mart ayında kısa ve öz bir tanışmayla başlayan etkinliklerin ikincisi Nisan ayında ilki gerçekleştirilecek olan ajans gezileri ile devam ediyor. 16 Nisan’da gerçekleşecek olan etkinlik, 2010’a damgasını vuran şaka “Bu Sene o Sene (Mi?)” nin geniş incelemesi ile C-Section’da yapılacak; bu eğlenceli ve başarılı projenin başından sonuna perde arkası, yaratıcıları tarafından ilk kez bizlere aktarılacak.
Behance etkinliklerine katılmak için üye olmak ya da birilerini tanımak gerekmese de, yapılan her işin paylaşılan her düşüncenin bize katabileceklerini düşündükçe; davet etmeden duramıyoruz :)
Behance’e üye olduktan sonra, BeTurkey’e hemen katılabilirsiniz. Ayrıca Facebook, Twitter ve LinkedIn üzerinden de takip edebileceğinizi tekrar hatırlatayım.
Bu yazı 25 Mart 2011 tarihinde <art href= te yayınlanmıştır.